Παρασκευή 16 Μαΐου 2008

Face-μπουκ-ίτσες...

Facebook-ίτες, facebook-ιτιδές, facebook-άκια…χαίρομαι που βρίσκομαι ένα κλικ πιο κοντά σας»… Τελικά η συμμορία με τις κιμωλίες ενέδωσε ομαδικώς στις app-εγνωσμένες εκ-click-σεις φίλων και γνωστών και is-ήρθαμε στο facebook… Η περιέργεια σκότωσε την γάτα;!;! Είμαστε ακόμη νιούφιδες για να βγάλουμε συμπέρασμα… και ως συνήθως τα παιχνίδια είναι ωραία μέχρι να δεις τι γίνετε αν τα πετάξεις στο τοίχο ή βρεις τυχαία το κατσαβίδι του μπαμπά να τα ανοίξεις…

Πολλά έχουν γραφτεί, λεχθεί, συζητηθεί κ.ο.κ. για το νέο φαινόμενο, την νέα μόδα, τάση, τρέλα κο.κ., στην οποία ακόμη και οι επικριτές/σκεπτικιστές της βλέπουν θετικά στοιχεία.
«Έρευνα που πραγματοποιήθηκε σε αμερικανικά πανεπιστήμια έδειξε πως το facebook είναι το δεύτερο πιο σημαντικό πράγμα στον κόσμο, μαζί με το σεξ και την μπίρα! Πρώτο είναι το ipod!»
Η ΟΥΣΙΑ είναι ότι δεν είναι παρά ένας απέραντος λαβύρινθος ηλεκτρονικού φακελώματος και ΑΝ συμφωνήσουμε και αποδεχθούμε αυτό (μπορούμε και αλλιώς;!;!), τότε δεν έχουμε παρά να το δούμε ως ένα υποκατάστατο «διασκ-ed-δασης»…

Και γιατί όχι, αν η προοπτική με την οποία βλέπει κάποιος τις εικονικές κοινότητες ανθρώπων στο διαδίκτυο είναι η ίδια με το άλμπουμ φωτογραφιών από τα παιδικά χρόνια στο χωριό, το σχολείο, την φοιτητική ζωή και την κοινωνικής μας συναναστροφή… με το, χωρίς αμφιβολία, μεγάλο πλεονέκτημα της «ζωντάνιας»…

Η πρώτη μου προσωπική εντύπωση: «βαρετό» και σίγουρα όχι «Must have it»… Ένα «targeted» διαφημιστικό toolkit με τα κλασικά εργαλεία της σύγχρονης επικοινωνιακής επιστήμης… «λίγο μπούτι, λίγο χιούμορ και το αμόρε μου»…

«Στην επόμενη έρευνα φαντάζομαι θα μας πουν ότι όποιος απέχει από το facebook και δεν έχει ipod, απέχει δια της συνεπαγωγής και από το σεξ και την μπύρα;… Το υποκατάστατο της κοι-no-νίας με click… Το facebook ως ο καλύτερος friend της νέας φυλής των e-human…
IP-άρχεις αν IP-άρχεις στο facebook…
και πολλά τέτοια…

Σε μία αλληγορική μεταφορά στον πραγματικό κόσμο μπορεί κανείς να φανταστεί την face-μπουκο-κοι-no-νία ως ένα απέραντο λιβάδι με ανθρώπους στην καμα-σουτρο-στάση 11, κοινώς κορμιά παρ-all-ήλως ξ-app-λωμένα χωρίς καμία app-ολύτως φυσική επαφή, που στην καλύτερη περ-ip-τωση κοιτάνε μια οθόνη app-αγγέλλοντας.

Και παραφράζοντας το Bob Dylan (κοίτα προηγούμενο post)…
«You’re visible now, You’ve got secrets to share».

4 σχόλια:

ilias είπε...

Έγραφα τόση ώρα σχόλιο και κάτι πάτησα και εξαφανίστηκε. Αυτά παθαίνεις όταν έχεις καιρό να γράψεις. Τεσπα, στο θέμα.

Το μουτρο-ντεφτέρι είναι τελικά μια εξάρτιση. Είναι σαν το τσιγάρο που όλο λέω να το κόψω αλλά έλα που τραβιέται το άτιμο. Είναι σαν τις μεσημεριανές κουτσομπολίστικες εκπομπές που δεν συνάδουν με το "επίπεδο" μου αλλά τις παρακολουθώ μόλις βρίσκω ευκαιρία.

Αυτό που με χαλάει εμένα είναι το ότι (το facebook) κλέβει από την πραγματική ζωή. Τα λες με τους φίλους σου από κει, στέλνεις e-φιλιά και e-δώρα στην αγαπημένη σου, γνωρίζεις καινούριο κόσμο, κάνεις add άτομα που στην πραγματική ζωή δεν λες ούτε καλημέρα κ.α. τέτοια καλούδια.
Είναι ένα ωραίο παιχνίδι για παιδιά κάθε ηλικίας αλλά life is out there.

Χθες είχα βγει με 2 καλά φιλαράκια, ήπιαμε τα κρασιά και τις ρακές μας και δεν καταλάβαμε πως πέρασε η ώρα (τα παιδιά του μαγαζιού περίμεναν εμάς για να κλείσουν). Αυτά είναι. Τελικά έχω μια ελπίδα σωτηρίας - τους φίλους μου.

Phoebe είπε...

Δηλαδή στις διαπροσωπικές μας σχέσεις και το παραδοσιακό “καμάκι” μετά του κλασικού “φραπόγαλου” απειλείται με e-ξαφάνιση?!?!

Η στερεότυπη (και πλέον ξεπερασμένη) ατάκα “Γνωριζόμαστε από κάπου?” θα αντικατασταθεί παράδειγμα από το “Μήπως σε έχω κάνει add?”, και πάει λέγοντας…?!

Ο e-κόσμος είναι κατ’ επίφαση real my friends…ίσως να είναι ένα καλό passé-temps αλλά στη ουσία είναι faKe-book, ψεύτικο, εικονικό…Η ζωή περνά…ας μην είμαστε απλοί θεατές...

eddie είπε...

1. Ρε παλικάρια ωραία αυτά που γράφετε αλλά θα ήταν πιο εύκολο για μένα να τα κατανοήσω αν μου τα στέλνατε με application.
2. Φίλε μου Άλκη θα σε παρακαλούσα να χρησιμοποιείς πιο απλές έννοιες ώστε να σε καταλαβαίνουμε και μείς οι αδαείς. Εντάξει το ipod και τη μπίρα ξέρουμε όλοι τι είναι, το άλλο όμως, το... κάτσε να δεις πως το είπες ...Α ναι το σεξ (;;;)! Προφανώς θα είναι κάποια εφαρμογή που δεν έχω προσθέσει ακόμη. Στείλτη μου σε παρακάλώ.
3 Φίλε μου Ηλία ... με τέτοιους φίλους , λυπάμαι ειλικρινά, αλλά ΟΧΙ!!! ΔΕΝ ΕΧΕΙΣ ΚΑΜΙΑ ΕΛΠΙΔΑ!
4 Η Φοίβη ποια είναι???

Phoebe είπε...

Eddie, ζω ένα δράμα...στερούμε τα app-αραίτητα...I'm homo anyparktous!